Wijnhuis Luc De Smet. Ronse.

“Mensenkennis versterkt de wijnkennis”

Om een lekkere wijn te maken, heeft de wijnboer al zijn ervaring in de weegschaal gelegd. Jaar na jaar, dag na dag heeft hij zijn terroir en zijn wijnstokken gekoesterd, alsof het zijn kinderen waren. Hij heeft gesnoeid, bemest en onder een loden zon of terwijl de eerste vrieskou de suikers al op korrels joeg de druiven geplukt. Hij heeft vaten geselecteerd, geprobeerd en nog eens en nog …, om uiteindelijk een wijn te bottelen waarmee hij wil verbazen, charmeren, verleiden.

De toewijding die nodig is tijdens dat intensieve proces en het vleugje geluk dat er steevast moet mee gepaard gaan, omdat de natuur zich nu eenmaal geen wetten laat spellen, maakt van wijn een uniek product. Het was de reden dat ik tijdens mijn koksopleiding aan de hotelschool van Oostende al meteen bijzonder geïnteresseerd was in de combinatie van wijnen en gerechten. Het was geen toeval dat ik vervolgens 17 jaar als maître d’hôtel heb gewerkt en mij intussen als sommelier heb gespecialiseerd.

Het vele werk dat met het creëren gepaard gaat, komt echter pas tot zijn recht als de wijn uiteindelijk kan gedronken worden door iemand van wie hij de smaakpapillen ten volle weet te bespelen. Het vinden van de juiste wijn voor de juiste consument vereist niet alleen wijnkennis maar veronderstelt ook een grote interesse in mensen en een bereidheid om naar hun verhaal te luisteren. Dat besef was in 1998 een van de voornaamste drijfveren om met een eigen wijnhuis te beginnen.

Een gezellig wijn-huis, in de art-decowijk van Ronse, waar ik samen met mijn vrouw Claudine zes dagen op zeven particuliere wijnliefhebbers en horecaklanten in alle rust kan begeleiden in hun zoektocht naar de juiste wijn.

Luc De Smet en ClaudineLuc De Smet

Bezoek Luc De Smet voor advies over wijn met gerechtenBezoek Luc De Smet voor advies over wijn met gerechten

© 2024 Luc De Smet | Voorwaarden | Privacy

webdesign Flockdesign Ronse